Najavljena poskupljenja hljeba i pekarskih proizvoda za 10 feninga

Zbog posljedica ovogodišnje suše, od jeseni se očekuje novi val poskupljenja. To će se, prije svega, odraziti na cijenu hljeba i pekarskih proizvoda, gdje se očekuje cijene veće za 10 feninga.

Od 80 procenata umanjenih do stopostotnih šteta na parcelama. Ambari prazni. Farme bez hrane. Proizvodnja mlijeka smanjena. Uvoz žitarica povećan. Kao domine, cijeli lanac proizvodnje počeo je da se urušava. Prve posljedice stižu već na jesen kroz povećanje cijena osnovnih životnih namirnica.

«S obzirom na to da je bila suša i da je kvalitet pšenice bio lošiji, moguće da će doći do poskupljenja», kaže mlinar Jovan Stojanović.

Povećanje cijene brašna neminovno vodi ka povećanju hljeba i pekarskih proizvoda.

«Ukoliko bi i došlo do povećanja, to bi bilo u zimskom periodu i to bi bilo simbolično – možda 10-ak feninga», ističe Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara Semberije.

Proizvođači tvrde da nema osnova. I ove godine mlinari su otkupili od njih pšenicu po mizernoj cijeni od 30 feninga po kilogramu, a ambare napunili pšenicom iz starih robnih rezervi Mađarske i Srbije

«Izvezli su je za Tursku i dobro zaradili na njoj, a uvezli još jeftiniju pšenicu i sad traže da poskupi brašno. Nama su 30 feninga platili. Ako je 30 feninga – ja se slažem kao poljoprivredni proizvođač – neka je. Ali zato cijena hljeba treba da bude 85 feninga», tvrdi Savo Bakajlić, predsjednik Udrženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Suša i nedostatak stočne hrane pustoše farme, proizvodnja mlijeka je smanjena, a farmeri su u strahu od pojave aflatoksina.

«Očito je da su počele malo jače kontrole i da se redovno uzimaju uzorci na aflatoksin», navodi Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja farmera Semberije.

Osim nekih zaostalih premija za mlijeko, podsticaja i dalje nema – a o proglašenju elementarne nepogode niko i ne razmišlja.

«Nije sada suština u tome – u toj rečenici da se proglasi stanje elementarne nepogode. Suština je – kako pomoći poljoprivrednim proizvođačima», poručuje Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

A proizvođači upozoravaju da niko neće da proglasi elementarnu nepogodu – zbog straha od plaćanja neke štete – ali i da svi moraju biti svjesni – ako se oni ugase, i država će se ugasiti.

Obistine li se predviđanja agroekonomista, i cijene povrća mogle bi biti uvećane i za 30% , no povrtlari dobit mogu očekivati jedino pod uslovom da povrće iz uvoza ne bude znatno jeftinije. No, tome se, kažu, sudeći po dosadašnjim iskustvima – nemoguće nadati.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*