Najviši britanski diplomata u posjeti Bosni i Hercegovini

Nakon posjete britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona Bosni i Hercegovini u aprilu ove godine, stalni podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, ser Simon McDonald će 10. i 11. septembra posjetiti Bosnu i Hercegovinu.
Najviši britanski diplomata će naglasiti stalnu predanost Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i šireg regiona. On će ozvaničiti početak britanskog predsjedavanja „Berlinskim procesom“ i razgovarati o planovima za naredni Samit o Zapadnom Balkanu, koji će se održati 2018.godine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Stalni podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva ser Simon McDonald će se sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr. Denisom Zvizdićem, ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem te sa njima razgovarati o nastavku britanske podrške reformama u polju modernizacije ekonomije kao i na koji način Bosna i Hercegovina može ubrzati napredovanje na svom putu ka euro-atlantskim integracijama.

Ser McDonald će posjetiti Vojnu bazu Butmir kako bi se upoznao sa najnovijim detaljima djelovanja snaga EUFOR-a na održavanju sigurnog okruženja, te posjetio spomenik i odao počast 59 britanskih vojnika koji su dali živote za mir u Bosni i Hercegovini.

On će se još sastati i sa članovima Fellowship programa Britanske ambasade, a koji su lideri u različitim poljima rada u Bosni i Hercegovini. Mnogi od njih su uključeni u široki spektar projekata koje finansira britanska vlada, kao što su jačanje profesionalizma, nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, te borba protiv korupcije. U toku su i veliki projekti koji za cilj imaju poboljšanje poslovnog okruženja i jačanje privatnog sektora, kako bi se otvorila nova radna mjesta i prilike za mlade iz cijele zemlje.

Stalni podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva ser Simon McDonald će posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju i Makedoniju.

Pred posjetu, stalni podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva ser Simon McDonald je rekao:

“Zapadni Balkan je region od ključnog značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo. Posvećeni smo aktivnom angažmanu i pružanju podrške i zadovoljstvo mi je što ću posjetiti svih šest zemalja Zapadnog Balkana i razgovarati o jačanju saradnje u regionu.

Kao što je ministar vanjskih poslova rekao na Samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu, želimo da Samit 2018. godine bude nadogradnja u područjima poput digitalnog sektora i poduzetništva; zajedničkih sigurnosnih izazova; pitanjima mladih i uzajamne povezanosti, predstavljajući britansku stručnost kojom bi pružili podršku regionu. Raduje me što ću imati priliku podijeliti naše ideje tokom posjete ovom regionu.”

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*