Zagreb: Zapaljene 683 svijeće u spomen na počinioce suicida u 2016.

Volonteri Udruge Životna linija zapalili su 683 svijeće po cijeloj dužini Mosta slobode u Zagrebu u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine počinile suicid u Republici Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U Republici Hrvatskoj broj suicida varira na oko 700 godišnje, što znači da se u prosjeku ubiju dvije osobe dnevno. Glavni uzrok suicida je depresija koju je potrebno na vrijeme liječiti kako bi se prevenirao suicid, kaže Tin Pongrac, predsjednik Udruge Životna linija, koja je angažirana na prevenciji suicida u Republici Hrvatskoj.

Pongrac tvrdi kako je dio suicida spriječen upotrebom nove generacije antidepresiva, no kako problem time nije riješen, nego samo potisnut. Upozorava kako bi populaciji, kako braniteljskoj sa PTSP-om, tako i ostalima koji pate od depresije, bilo potrebno pružiti psihološku pomoć da bi se prevenirali najgori slučajevi.

Pongrac je istaknuo kako brojnost zapaljenih svijeća upozorava prolaznike i vozače preko Mosta slobode na veličinu problema suicida u Republici Hrvatskoj.

„Od 683 osobe koje su počinile samoubojstvo prošle godine u Republici Hrvatskoj, 515 njih su bili muškarci, a ostatak su bile žene“, kaže Pongrac.

Pongrac ističe kako je broj samoubojstava u Hrvatskoj natprosječan te kako Hrvatska po tom spada u negativan svjetski vrh, ali kako još nema formiran nacionalni program za prevenciju suicida po uzoru na ostale zemlje koje se tom strategijom uspješno bore protiv suicidalnosti.

„Muškarci i žene jednako pokušavaju suicid, ali muškarci više uspijevaju u tome jer koriste učinkovitije metode poput vatrenog oružja“, izjavio je Pongrac.

Riječ je o prvoj akciji ove udruge u okviru koje se na Mostu slobode pale svijeće, a prethodnih godina su dijeljeni leci i korišteni drugi načini upozoravanja građana na ovaj sveprisutni problem.

Aktivisti su pozvali sve građane da danas zapale svijeće u sjećanje na osobe koje su počinile suicid.

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom radi podizanja svjesnosti o potrebi i obvezi aktivnosti na prevenciji samoubojstava na globalnoj razini.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*