Žene Srebrenice međunarodnoj zajednici: Ne dozvolite da se Rohinja muslimanima dogodi nova Srebrenica

Tokom održavanja tradicionalnog mirnog protesta članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ danas su iz Tuzle poslale poruke međunarodnoj zajednici da se zaustavi nasilje i masovni zločini koji imaju karakteristike genocida nad Rohinja muslimanima, javlja Anadolu Agency (AA).

Blizu 1,1 milion pripadnika Rohinja muslimana živi u Mijanmaru, a Bangladeš je u posljednjih 15-ak dana prihvatio oko 300.000 izbjeglica, nad kojima se u mijanmarskoj državi Rakhine (Arakan) provodi genocid. Do sada je ubijeno oko 3.000 ljudi, od kojih su brojni spaljeni živi tokom piromanskih napada na sela.

˝Mi, majke, koje smo preživjele sve ovo danas dižemo glas da se tamo zaustave ubijanja. Zaustavite ubijanje muslimana. Ne stvarajte novu Srebrenicu. To što se tim ljudima radi je strašno i ogorčeni smo na vlasti u Mijanmaru, a pozivamo sve institucije koje su u mogućnosti, neka spriječe krvoproliće. Međunarodna zajednica se o sve to oglušuje isto kao što se oglušivala o dešavanja i zločine u Srebrenici, koja je bila zaštićena zona, gdje su bili dužni zaštititi civile. Međutim, sada se ponovo događa Srebrenica i ponovo ubijaju muslimane˝, poručila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝.

Ćatić je podsjetila da je u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeno preko 8.000 civila, a Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, 2007. godine te je zločine okarakterizirao kao genocid.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*