Raste broj mrtvih nakon zemljotresa u Meksiku: Život izgubilo 96 osoba

Broj smrtno stradalih u zemljotresu jačine 8,1 po Richteru koji je u četvrtak nešto prije ponoći pogodio Meksiko povećan je na 96, saopštile su meksičke vlasti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Guverner pokrajine Oaxaca, Alejandro Murat potvrdio je da je na ovom području broj mrtvih povećan na 76. Zvaničnici su potvrdili da su u pokrajini Tabasco poginule četiri osobe.

Istakao je da je oštećeno ili uništeno oko 11.000 kuća.

Direktor civilne zaštite Chiapasa, Luis Manuel Garcia Moreno naveo je da je na ovom području broj mrtvih povećan na 16. Potvrđeno je da je na ovom području nanesena materijalna šteta na oko 5.000 objekata.

Najviše štete naneseno je na području Juchitana gdje su u pomoći učestvovali vojnici i pripadnici federalne policije. Na mjestima pogođenim zemljotresom nalaze se i članovi humanitarnih organizacija kao i volonteri.

Područje Juchitana i juče je u ranim jutarnjim satima potresao zemljotres jačine 5,2 stepena Richtera. Lokalni zvaničnici navode da je nakon zemljotresa, koji je Meksiko pogodio u petak na ovom području zabilježeno oko 800 potresanja tla.

Iz Američkog geološkog zavoda potvrđeno je da je epicentar zemljotresa zabilježen u moru na dubini od 69,7 kilometara, 123 kilometra jugozapadno od južnog meksičkog grada Pijijiapan.

Meksiko je 1985. godine pogodio zemljotres jačine 8,1 stepen koji je odnio najmanje šest života. Istočnu obalu Meksika je u petak takođe pogodila tropska oluja Katia, a dvije osobe su poginule u klizištima nakon obilnih padavina.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*