Vučić: Od oktobra nova faza dijaloga oko Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da od oktobra kreće nova faza dijaloga oko Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da od oktobra kreće nova faza dijaloga oko Kosova.

– Prije nekoliko mjeseci, pozvao sam javnost naše zemlje da počnemo da govorimo o Kosovu i Metohiji jer je to suština naše političke sadašnjojsti i budućnosti. U zavisnosti od toga imaćemo manje ili više sigurnu sadašnjost i budućnost. Zadovoljan sam što su do sada neki iznijeli podršku, ali i kritiku. Večeras sam izašao pred vas jer jer želim da vam kažem da od oktobra krećemo u novu fazu dijaloga – rekao je on u vanrednom obraćanju javnosti.

Predsjednik Srbije je naveo i da je pripremljen izvještaj o svemu što je do sada urađeno tokom protekle četiri godine kada je riječ o dijalogu oko Kosova. On je istakao da će nastavak dijaloga biti nastavljen uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantnih faktora.

– Važne su nam sve politike koje se tiču Kosova i Metohije, jednog od ključnih pitanja za budućnost Srbije – rekao je Vučić i precizirao da, prema procjenama, na Kosovo sada živi između 110.000-120.000 Srba.

Govoreći o odluci Srpske liste da uđe u vladu Ramuša Haradinaja, on je istakao da nije uticao na odluku da li će oni ući u vladu.

– Kao predsjednik Srbije, kažem da podržavam njihov ulazak u Haradinajevu vladu. I to kažem čiste savjeti. Naime, postojale su tri opcije poslije izbora: prva je bila da podrže novu vladu, novih snaga Aljbina Kurtija i Samoopredjeljenja, a oni se otvoreno zalažu za Veliku Albaniju – precizirao je predsjednik.

Drugi izbor je bio, kako kaže, da ne Srbi ne podrže nikoga i ocijenio da bi to bio “nikakav izbor” kojim ništa ne bismo dobili.

– Treća opcija je bila da podrže Haradinajevu vladu, koji za Srbiju ostaje ratni zločinac. Time nisu izgubili mogućnost da očuvaju mir i svoju djecu. Zamislite da su rekli ide se na nove izbore, šta bi onda rekli kad bi Albanci počeli da ih napadaju. Da palimo džamije kao 2008. zbog neodgovorne politike – rekao je Vučić.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*