Tilerson i Džonson pozvali na prekid progona Rohinja

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je danas mijanmarsku vojsku da prekine “progon” muslimanske manjine Rohinja, čiji pripadnici masovno bježe iz Mijanmara.

“Moramo podržati vođstvo Aung San Su Ći, ali vojsci moramo jasno reći da je ovo neprihvatljivo. Ovaj progon mora prestati, ovo što mnogi nazivaju etničkim čišćenjem mora prestati”, rekao je Tilerson na konferenciji za novinare sa svojim domaćinom, britanskim ministrom vanjskih poslova Borisom Džonsonom.

Šef američke diplomatije je ocijenio da je ovo “ključni momenat” za “mladu nastajuću demokratiju” i izjavio da razumije “kompleksnu situaciju u kojoj se nalazi Aung San Su Ći”, dobitnica Nobelove nagrade za mir.

I Džonson je pozvao Su Ći da iskoristi “svoj moralni autoritet” za pomoć Rohinjama.

“Niko ne želi povratak vojne vlasti u Mijanmaru, niko ne želi povratak generala. Ali ključno je jasno reći da je ovo užasno i da će ti ljudi moći da se vrate u Mijanmar, te da će kršenje ljudskih prava i ubistva stotina ili čak hiljada prestati”, rekao je Džonson.

Od kraja avgusta, više od 379.000 Rohinja je izbjeglo u susjedni Bangladeš, bježeći od kampanje koja je uslijedila poslije nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mijanmaru.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*