Tuzla je iznjedrila na desetine vrhunskih sportista

Kada je sport u pitanju, Organizovani obilici  sportskog života datiraju jos i prije 1904. godine kada se u Tuzli formiralo Gombolaško drustvo (Gimnastičko društvo). Atletičari su ostvarili najveće uspjehe, osvojivši na desetine medalja na međunarodnim takmičenjima. Zlatan Saračević je bio evropski šampion i rekorder u dvoranskom bacanju kugle. Košarkašice Jedinstva su 1989. osvojile evropsku šampionsku titulu, pobjedivši u superfinalu petostrukog prvaka Evrope – ekipu italijanskog Primigija. Vrijedni spomena su zapaženi rezultati KBS Sinalco, koji postižu odlične rezultate na medunarodnim takmičenjima. Najveći broj tuzlanskih sportista je decenijama organiziran u 2 sportska društva – Sloboda i Jedinstvo, a najpoznatiji tuzlanski i, vjerovatno, bosanskohercegovački sportista svih vremena je Mirza Delibašić. A najpoznatija sportašica Bosne i Hercegovine je Tuzlanka Razija Mujanović, svojevremeno košarkašica Jedinstva iz Tuzle.

U bivšoj Jugoslaviji, Tuzla je nosila epitet jednog od najsportskijih gradova i u bivšoj Jugoslaviji, kojim su ga okitile košarkašice Jedinstva Aide, prvakinje Evrope, fudbaleri Slobode, stabilnog ex-yu prvoligaša, košarkaši Sloboda Dite, učesnici predratnog play-offa, zatim rukometaši, atletičari, teniseri, karatisti, kuglaši…,

U postratnom periodu, tuzlanski sportski kolektivi su bili značajan faktor u bh. okvirima. Košarkaši su pred punim Mejdanom “žarili” evropskim kupovima i prvim sezonama Jadranske lige.

Rukometaši su donosili titule prvaka BiH i ostvarili prvu međunarodnu pobjedu jednog bh. rukometnog kluba u EHF kupovima, fudbaleri igrali Intertoto kup, svi kolektivni sportovi su imali gradske derbije u najjačim ligama, atletičari i plivači predstavljali BiH na Olimpijskim igrama.

Teška situacija u zemlji dovela je do gašenja na desetine sportskih klubova.

KK Sloboda je odlukom klupske Skupštine ugašena, a svi klupski resursi su presumjereni na novoosnovani OKK Sloboda, koji je dogurao do najjače lige FBIH.

Tuzla je grad koji je iznjedrio na desetine vrhunskih sportista. Za nabrajanje onih poput Mirze Delibašića, Razije Mujanović, Zlatana Saračevića, Mare Lakić, Merseda Kovačevića, Dževada Šećerbegovića, Damira Mulaomerovića, Damira Mršića,  … trebalo bi nam zaista mnogo vremen i prostora.

U posljednje dvije decenije Tuzla je također dala veliki broj reprezentativaca poput Vedada Ibiševića koji je počeo u ugašenom Zmaju od Bosne ili tenisera Amera Delića, ali ipak najveći trag su ostavili košarkaši.

Tako je ugašena KK Sloboda “izbacila” košarkaške reprezentativce Jasmina Hukića, Elmedina Kikanovića, Mirzu Teletovića, Milana Miloševića, Miralema Halilovića, ugašeni Zmaj Od Bosne dao je Ramiza Suljanovića, ŽKK Jedinstvo Azru Hadžimustafić Bećirović…

U uslovima u kojima egzistiraju i ligama koje igraju, današnji klubovi će mnogo teže stvarati igrače ovog kalibra. Time pored Tuzlaka gube i same reprezentativne selekcije.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*