Bijeljina: Ustoličen episkop zvorničko-tuzlanski Fotije

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije svečano je danas ustoličen u Sabornom hramu Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Episkop Fotije je na ovom mjestu naslijedio vladiku Hrizostoma, koji je izabran za mitropolita dabrobosanskog.

U tron episkopa zvorničko-tuzlanskog, vladiku Fotija svečano je danas uveo patrijarh srpski Irinej.

Svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio patrijarh srpski Irinej, a bogosluženje je završeno pričešćem vjernika.

Patrijarh srpski Irinej rekao je, nakon ustoličenja vladike Fotija u tron episkopa zvorničko-tuzlanske eparhije, da je Sinod SPC izabravši vladiku dalmatinskog za budućeg episkopa zvorničko-tuzlanskog Crkva Božija umolila volju Božiju i premjestila vladiku Fotija u ovu eparhiju.

“Sveti Sinod je imao uvida u njegov rad u Eparhiji dalmatinskoj, u tom trusnom području nekadašnje zajedničke države, sa nadom da će onako kako je uspješno radio u svojoj prvoj eparhiji, nastaviti i ovdje”, rekao je patrijarh srpski Irinej obraćajući se prisutnima.

Među brojnim zvaničnicima, koji su prisustvovali ovom događaju su član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, i u ime Vlade Republike Srpske ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar industrije, energetike i rudarstva Republiek Srpske Petar Đokić.

Ustoličenju su prisustvovali i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, te pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, kao i druge zvanice, sveštenstvo, predstavnici lokalne vlasti i brojni vjernici.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom zasjedanju 25. maja izabrao je episkopa Fotija za episkopa zvorničko-tuzlanskog sa sjedištem u Bijeljini.

Vladika Fotije /Sladojević/ je rođen 1. februara 1961. godine u Dujakovcima u Banjaluci. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a Srednju tehničku školu u Novom Sadu.

On 1983. godine upisuje Bogoslovski fakultet u Beogradu na kojem je 1988. diplomirao. Potom dvije godine provodi na postdiplomskim studijama u Erlangenu u Njemačkoj.

Po povratku iz Njemačke na praznik Svetog Dimitrija 1990. godine prima monaški čin u manastiru Kovilj u Eparhiji bačkoj i iste godine na praznik Arhangela Mihaila episkop bački Irinej /Bulović/ rukopolaže ga za jerođakona, a zatim na praznik Svetog Save 1991. godine za sveštenomonaha.

Od 1992. do 1993. jeromonah Fotije provodi kao sveštenoslužitelj u manastiru Bođani, a narednih pet godina /1993-1998/ radi kao profesor u Bogosloviji Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, gdje ga i zatiče izbor za episkopa dalmatinskog.

Episkop Fotije je hirotonisan 1999. na Duhove u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima, a za episkopa dalmatinskog ustoličen je na praznik Svetog apostola Luke i Svetog Petra Cetinjskog, 31. oktobra iste godine u Sabornoj crkvi u Šibeniku.

Prema odluci Svetog arhijerejskog sabora, episkop Fotije je postavljen za v.d. rektora obnovljene Bogoslovije “Sveta Tri Jerarha” u manastiru Krka 2002. godine.

Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao je episkopa Fotija za episkopa zvorničko-tuzlanskog sa sjedištem u Bijeljini.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*