Nakon poplava ogromne štete u Općini Gračanica, načelnik Helić uputio apel za pomoć

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić uputio je apel za pomoć ovoj općini koja je pretrpjela velike štete u majskim, ali i poplavama koje su pogodile općinu početkom augusta. 

Načelnik Helić ističe da je Gračanica u elementarnoj nepogodi i poplavama u maju pretrpila ogromne štete koje su procijenjene na 45 miliona KM. Nešto slično i gore, kako navodi, desilo se 5. augusta i naredna 3-4 dana kada su podivljale rijeke u mjesnim zajednicama i Sokoluša i Drijenča u Gračanici, što je dovelo do poplava na gotovo cijeloj teritoriji općine.

Najviše je stradala Gračanica s industrijskom zonom, te mjesne zajednice Donja Orahovica, Miričina, Rašljeva, Gornja Orahovica i dr.

Poplavljeno je više od 300 stambenih objekata, 30-ak firmi, posebno Jadrina, Index, Olimp, Isowood, Plastex, Dusa komerc, presječeni su putevi, porušeno ili oštećeno 20-ak mostova, pokrenuta su nova klizišta, a štete iznose više od 27 miliona KM ili ukupno s majskim oko 71 milion KM.

-Činimo sve da ublažimo posljedice, obezbijedimo krov nad glavom, saniramo puteve. Naše mogućnosti su ograničene. Stoga upućujemo apel za pomoć – naglašava načelnik Helić.

Navodi da su najneophodniji hrana za djecu i odrasle (brašno, ulje, riža, konzervirana hrana), finansijska sredstva za izgradnju kuća, sanaciju puteva, vodovoda, vodotoka, građevinski materijal za izgradnju kuća te namještaj i bijela tehnika za poplavljene kuće.

Svim aktivnostima koordinira Općinski štab civilne zaštite sa komandantom na čelu, općinskim načelnikom Nusretom Helićem.

Otvoreni su i posebni računi kako bi sredstva bila transparentno trošena: – Poseban račun budžeta Općine Gračanica, uplate u KM otvoren kod NLB – Tuzlanska banka Broj: 132-180-03102487-45 – Devizni račun budžeta Općine Gračanica, uplate u EUR valuti otvoren kod NLB – Tuzlanska banka Broj: 100859718 IBAN: BA 39 1321 81008597 1892.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*