Stanovnici Portorika pripremaju se za najveći uragan u posljednjih 100 godina

Američki centar za uragane upozorio je kako uragan koji će sutra pogoditi ovu zemlju predstavlja veliku prijetnju za živote njenih stanovnika. Kako je najavljeno, vjetar brzine 155 kilometara na sat će prouzrokovati nestanak struje te učiniti mnoge puteve neprohodnim. Inače, Portoriko se sastoji od jednog velikog ostrva te više manjih, i to Viequesa, Culebra, Culebrita, Palomina, Mone i Monite.
Guverner Portorika Ricardo Rossello Nevares, koji je proglasio vanredno stanje u zemlji, rekao je kako će ovaj dio karipskih ostrva sutra pogoditi vjetrovi četvrte i pete kategorije.

“Ova oluja će uništiti infrastrukturu gradova i bit će katastrofalno. Nikad dosad ništa slično nije se desilo ovdje. Sutrašnje nevrijeme će biti najgore koje je pogodilo Portoriko u proteklih sto godina. Ukoliko ne poduzmemo neke mjere predostrožnosti, mogli bismo izgubiti veliki broj života. Naš jedini fokus sada treba biti spašavanje ljudi”, rekao je Nevares.

Stanovnici Portorika pozvani su da se sakriju u oko 500 skloništa koja su postavljena širom ove zemlje. Američki predsjednik Donald Trump izdao je hitnu deklaraciju kako bi se ostrvu pružila savezna pomoć.

Uz vjetrove koji pušu do 175 kilometara na sat, uragan Maria se kreće brzinom od 19 kilometara na sat te prijeti i francuskim otocima Guadaloupe i Martinique, kao i britanskim St. Kitts, Nevis i Montserrat.

Podsjećamo, uragan Irma koji je pogodio sjevernu obalu Portorika ranije ovog mjeseca, uništio je više od milion kuća. Irma je opustošila ostrva Barbuda i St. Martin te usmrtila više od 80 ljudi.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*