Sud BiH: Nastavak suđenja u slučaju Matuzović i ostali

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) koji su optuženi za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO Đuro Matuzović, te Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković Stjepo Đurić i Mirko Jurić čiji predmet je spojen u ovom slučaju.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici Vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon srpskog stanovištva, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živkovići i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda ratnim zarobljenicima.

Za četiri mjeseca u logoru izgubio skoro 30 kilograma
Svjedok Tužiteljstva BiH Milo Krunić rekao je na ročištu 6. septembra da je nakon hapšenja 4. maja 1992. godine, sa drugim srpskim civilima, četiri mjeseca mučen u Srednjoškolskom centru u Orašju i školi u Donjoj Mahali.

“Kliještima su mi čupali nokte na nogama, polomili rebra i jagodičnu kost, zbog čega i danas otežano pričam. Nakon hapšenja sam odveden u Krizni šrab, a zatim prebačen u Srednjoškolski centar, pa u školu Donja mahala. Konstantno su nas tukli, nekad i po tri – četiri puta dnevno”, posvjedočio je Krunić.

On je dodao da je po dolasku u Donju Mahalu već zatekao desetak civila čije je lice bilo modro od udaraca, te da su ih tukli vojni policajci HVO-a kojima je komandovao Pero Vincetić.

Svjedok je rekao da je lično sahranio Jaćima Cvijanovića koji je podlegao od udaraca, te da je podlegao i Ranko Stojnić za kojeg je čuo da je “završio u Savi”.

“Stojnića sam takođe sahranio po naredbi Vojne policije. Odvezli su nas na jedan nasip na Savi. Stojnić je ležao sa rupom na glavi”, rekao je Krunić.

On je naveo i da je više puta gubio svijest od udaraca, a da ga je često tukao i Mato Živković zvani Rakijica.

Milo Krunić razmijenjen je 4. septembra 1992. godine. Kaže da je po dolasku u logor imao 65 kilograma, a na dan razmjene samo 37.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*