Večeras Jevreji obilježavaju 5778. godinu po jevrejskom kalendaru

Jevreji večeras obilježavaju 5778.godinu po jevrejskom kalendaru.Molitva će se održati u Muzeju Jevreja BiH, odnosno najstarijoj sinagogi u Sarajevu u 19.00 sati.

ROŠ HA-ŠANA (hebr.) Glava godine. Nova godina. U Tori se ovaj praznik naziva Jom Terua – Trubni dan, jer taj dan nalaže zapovijed iz IV Knjige Mojsijeve da se duva u šofar (rog).

Slavi se prvog i drugog Tišrija. To je početak vjerskog kalendara u ranoj jeseni, doba kada čovjek treba srediti svoj život. Jevreji vjeruju da je na taj dan stvoren svijet.

Nakon praznika počinje pokorničko razdoblje koje traje deset dana i završava se Jom kipurom.

Roš hašana nije porodični praznik pa izuzev kraće večere kod kuće, sav se ceremonijal odvija u hramu.

Novogodišnja večera ima karakter porodičnog okupljanja, a ne masovni kao u ostalom svijetu kada se proslavlja Nova godina. Običaj je da večera počne sa jabukom i medom (tapuah ve dvaš) i da tako simbolizuje slatku godinu.

Roš Ha-šana se čestita samo u jednostavnoj formi: Šana tova! – Sretna ili dobra Nova godina. Na ladinu se čestita: Anju buenu! Anjus mučus! (Dobra godina! Mnogo godina!).

U Izraelu i u svijetu, vjernici čestitaju Novu godinu sa izrazom: Lešana tova tikatevu! (Neka ti bude zapisana Nova godina).

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*