RAK učestvuje na redovnom sastanku CEPT-a

 

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) učestvuje na 48. sastanku radne grupe u organizaciji Evropske konferencije za poštu i telekomunikacije (CEPT), u okviru odbora za elektronske komunikacije (ECC), koji se održava u Jurmali, Latvija, od 19-22. septembra 2017. godine.

Fokus sastanka su tehnički detalji u rješavanju problema smetnji koje uzrokuju različiti izvori radio emisija, kao i razmjena iskustava zemalja učesnica o ovom pitanju. Poseban akcenat je na analizi uticaja smetnji na radarskim sistemima koje mogu uzrokovati lokalne radio mreže (RLAN) u frekvencijskom opsegu od 5 do 6 GHz.

Ova radna grupa razmatra tehnička rješenja kontrole i nadzora radiofrekvencijskog spektra, te priprema i predlaže međunarodne preporuke iz ove oblasti. Takođe, radna grupa nastoji da predloži i uvede zajedničke mjerne tehnike i procedure za nadzor radiofrekvencijskog spektra i sprovede mjerenja u cilju verifikacije predloženih metoda.

Agencija je ovim povodom izvijestila međunarodni skup o održanom okruglom stolu “U susret novim izazovima korištenja radio spektra”, koji je održan u Sarajevu od 13-14. septembra. Radna grupa je prihvatila izvještaj, te podržala i predložila aktivnosti Agencije u narednom periodu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*