Bez saglasnosti o negiranju genocida

Poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH izrazili su podijeljena mišljenja u raspravi o prijedlogu dopuna Krivičnog zakona BiH Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH, kojim se traže kazne za negiranje genocida, Holokausta, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Podršku predloženom zakonu dali su Hazim Rančić i Šefik Džaferović iz SDA, dok je protivljenje izrazio Nikola Lozančić iz HDZ-a BiH.

Prema Lozančićevim riječima, predloženi zakon zbog složenosti materije koju tretira potrebno je uputiti Savjetu ministara BiH.

On je istakao da je upitno šta znači javno poricanje ili negiranje genocida, zločina Holokausta i drugih, navodeći da su ovi pojmovi upitni.

Rančić je ocijenio da je riječ o međunarodnom standardu i da sa tim treba uskladiti zakonodavstvo, dok je Džaferović naveo da je riječ o civilizacijskom načelu.

Predlagač zakona Denis Bećirović rekao je da predložena rješenja nisu usmjerena protiv bilo kog naroda u BiH i da on treba da obezbijedi prosperitetniju budućnost BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*