Trump na udaru kritika Rusije zbog govora u UN-u

Trump je u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a u utorak kazao da je iranski sporazum iz 2015. godine, sklopljen sa šest svjetskih sila o smanjenju nuklearnog programa te zemlje u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija, “sramota za Sjedinjene Američke Države”. Trump je izjavio da Washington ne može poštovati sporazum “ako on daje pokriće eventualnoj konstrukciji nuklearnog programa”.

Lavrov je u obraćanju ruskim novinarima u Ujedinjenim nacijama u New Yorku rekao da se Rusija snažno protivi ovom Trumpovom stavu.

“To je izuzetno zabrinjavajuće. Mi ćemo braniti taj dokument, taj konsenzus, koji je s olakšanjem dočekala cijela međunarodna zajednica i koji je istinski ojačao i regionalnu i međunarodnu sigurnost”, izjavio je Lavrov, izvještava Reuters.

Ruski zvaničnici nisu dobro prihvatili ni Trumpovu prijetnju da će “potpuno uništiti” Sjevernu Koreju.

“Ako samo osuđujete i prijetite, onda ćemo antagonizirati zemlje nad kojima imamo utjecaj”, kazao je Lavrov.

On je ipak najžešće kritizirao, kako je rekao, moguće američko kršenje sporazuma o kontroli naoružanja iz 1987. godine po kojem se Rusiji i SAD-u zabranjuju projektili srednjeg dometa koji se lansiraju s kopna.

“Mi imamo sumnje da Amerikanci proizvode sisteme naoružanja kojima krše ili bi mogli prekršiti obaveze iz sporazuma”, istakao je Lavrov.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*