Uragan Maria iza sebe ostavila pustoš: Sprema se evakuacija 70.000 ljudi na Portoriku

Zbog oštećenja na brani na jezeru Guahataka, nastalog usljed udara uragana Maria, vlasti Portorika su pokrenule evakuaciju oko 70.000 žitelja ostrva koji žive nizvodno od jezera Guahataka.

– Ovo je ekstremno opasna situacija – saopćila je Nacionalna meteorološka služba SAD, naglasivši da se svi stanovnici koji se nalaze nizvodno od jezera moraju evakuirati, jer su im životi u opasnosti, prenose Novosti.

Inspektor je pronašao pukotinu na brani, za koju su zvaničnici zaključili da bi mogla biti početak katastrofalnog rušenja brane, saopćio je meteorolog Nacionalne meteorološke službe SAD, Anthony Ranes.

– Nema znakova koliko dugo ili kako će se ovo odvijati. Ovo je strašna, strašna situacija. Vlasti pokušavaju da mobiliziraju sve resurse, ali nije lako. Ne znamo koliko će biti potrebno da brana u potpunosti pukne – rekao je Ranes.

Portparol vlade Carlos Bermudes saopćio je da zvaničnici nemaju komunikaciju sa 40 od 78 okruga Portorika, čak ni dva dana nakon što je uragan Maria opustošio ostrvo.

Zvaničnici su saopćili da je uništeno 1.360 od 1.600 repetitora, a da je 85 posto kablova za internet i telefoniju pokidano. Zvaničnici se plaše da je situacija gora nego što trenutno znaju.

(Faktor.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*