Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH 25.avgusta

Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas je na sjednici zaključio da se vanredna sjednica tog doma održi 25. augusta zbog poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, odnosno Federaciju BiH.

– Dogovorili smo se da za 25. augusta u 12.00 sati zakažemo vanrednu sjednicu samo sa jednom tačkom dnevnog reda: informacija o poduzetim mjerama na saniranju, odnosno otklanjanju posljedica poplave na poplavljenim područjima. Izvjestitelj za tu tačku dnevnog reda bi trebala biti Vlada FBiH, odnosno predsjednik Vlade – izjavio je novinarima predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović.

Tema današnje sjednice Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH bila je informacija o poduzetim mjerama na poplavljenim područjima, a Kolegij je zasjedao na incijativu dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasenka Tufekčića.

Tufekčić je prije sjednice izjavio novinarima da očekuje da rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH podnese ostavku jer nisu sazvali sjednicu i usvojili izmjene i dopune zakona koji tretira finansiranje i pružanje pomoći poplavljenim područjima.

Tufekčić je dodao da će ovu ideju iznijeti na sjednici Kolegija.

Na pitanje da li je Kolegij podržao tu ideju, Martinović je odgovorio da taj dom ne može ulaziti u ta pitanja i da se radi o dva doma koji su sastavnica Parlamenta FBiH.

– Na današnjem Kolegiju smo pozvali Kolegij Zastupničkog doma da što žurnije zakaže svoju sjednicu i da rješi pitanje usvajanja izmjena i dopunama zakona o finansiranju i pomoći na poplavljenim područjima – dodao je Martinović.

Na sjednici Kolegija je, po njegovim riječima, također dogovoreno da bude održana još jedna vanrednu sjednica, čiji će termin naknadno biti određen, a vezano za stanje braniteljske populacije.

– Poznato vam je da je ovaj dom intenzivno raspravljao na dva zasjedanja o stanju braniteljske populacije, te da smo donijeli 15 zaključka i zanima nas šta je od tih zaključaka konkretno učinjeno, koje su mjere poduzete i kako je trenutno stanje, odnosno šta očekujmo u budućnosti – izjavio je Martinović  nakon sjednice Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*