Svjetski dan farmaceuta bit će obilježen u Tuzli brojnim aktivnostima

25. septembra se u svijetu već četvrti put od strane FIP-e (Internacionalne federacije farmaceuta) organizuje Dan farmaceuta, a Komora magistara farmacije TK, prva u BiH to javno obilježava.Ovaj datum je usvojen za Svjetski dan farmaceuta na Svjetskom kongresu farmacije i farmaceutskih nauka u Istambulu, 2009. godine. Na Svjetski dan farmaceuta, svi farmaceuti se pozivaju da u svojim apotekama organiziraju razne aktivnosti koje promovišu vrijednosti i znanja farmaceutske struke, te ukazuju na neosporno izniman doprinos farmaceuta u poboljšanju zdravlja širom svijeta.

Tema ovogodišnjeg dana je „Pristup farmaceutu je put do zdravlja”., pa se tim povodom organizuje druženje sa građanima na Trgu slobode od 11:00 do 13:00, gdje će razgovarati s korisnicima zdravstenih usluga, vršiti određena mjerenja te provesti anketu o tome koliko je stanovništvo upoznato sa raznim aspektima pomenutog zanimanja. Isti dan, na Tehnološkom fakultetu u Tuzli od 16:30 predviđena su predavanja za kolege koja su pripremili eminentni stručnjaci iz više oblasti kojima se farmacija bavi.

Cilj svih ovih aktivnosti je da širi dio javnosti upoznaju o značaju farmaceuta kao neraskidivog dijela zdravstvenog sistema, kao zdravstvenog i naučnog stručnjaka, čiji se posao ne svodi samo na apoteku,već  osobu koja je dovoljno kompetentna i obrazovana da se s punim pravom može baviti i bavi i naučno-istraživačkim radom, edukacijom stanovništva i kolega, kreiranjem i proizvodnjom lijekova, biohemijskim, kliničkim i laboratorijskim ispitivanjima te menadžmentom i marketingom.

Zadatak Komore i njenog UO je da i ovu priliku maksimalno iskoristi da farmaceuta vrati na njegov pravi položaj u sistemu zdravstvene zaštite stanovništva kao društveno odgovornog zdravstvenog stručnjaka koji radi na promociji i unapređenju opšteg zdravlja.

Provedene analize pokazuju da se 13% posjeta apotekama završava samo davanjem savjeta (bez prodaje bilo kojeg proizvoda), naglašavajući da farmaceuti predstavljaju najdostupniju mrežu zdravstvenih profesionalaca koji diljem svijeta imaju i najviše povjerenja od strane pacijenata.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*