Sirija: Mete intenzivnih zračnih napada škole i bolnice

U posljednjih osam dana na području Idliba i Halepa, sirijskih nekonfliktnih zona, izvedeni su zračni napadi na sedam bolnica i šest škola.

Južna područja Idliba i Halepa od 19. septembra se nalaze pod intenzivnim zračnim napadima. Mete ratnih aviona su bolnice i škole.

Lokalno stanovništvo napuštanjem ovih ustanova pokušava spasiti ljudske živote. U zračnim napadima izvedenim u posljednjih osam dana na bolnice na području Halepa i Idliba poginula su tri civila.

Mete zračnih napada su i škole, a tokom osmodnevnog bombardovanja poginula je jedna osoba. U srijedu ujutro je bombardovana još jedna škola na području Halepa.

U napadu izvedenom na jugu Idliba oštećena je i jedna katolička crkva. Lokalni izvori tvrde da napade izvode avioni snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Idlib je sirijski grad u kojem živi 2,5 miliona civila i koji je pod kontrolom sirijske opozicije. Inicijativom Turske i Rusije ta regija je proglašena nekonfliktnom zonom, ali snage sirijskog režima su nakon 45 dana pauze ponovo počele izvoditi zračne napade u toj regiji.

U okviru šeste runde mirovnih pregovora u kazahstanskoj Astani, delegacije Turske, Rusije i Irana kao zemlji garanteri mirovnog procesa, dogovorile su slanje posmatračkih misija s ciljem nadzora implementacije prekida sukoba u Idlibu.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je u ponedjeljak izjavio da posljednjih dana svjedoče ruskom bombardovanju Idliba.

Prema njegovim riječima, na tom području postoje i terorističke grupe, ali potrebno je biti oprezan, zbog stradanja velikog broja civila.

Opozicija je u martu 2015. godine uspostavila kontrolu nad Idlibom, koji je tokom višegodišnjeg rata u Siriji često bio meta napada pripadnika Assadovog režima.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*