Zakonska diskriminacija u 80 općinskih izbornih komisija

Koalicija „Pod lupom“ nastavlja monitoring predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini sa 42 dugoročna posmatrača koja su trenutno raspoređena širom zemlje.

Prema podacima sa terena, dva mjeseca prije održavanja Općih izbora 2014. godine, od 142 općinske izborne komisije (OIK) pet nije u potpunosti formirano, i to u Bratuncu, Čapljini, Čeliću, Krupi na Uni i Kupresu.

Kašnjenja u formiranju OIK-a prisutna su, iako su komisije trebale do sada obaviti niz aktivnosti kao što je objava privremenih biračkih spiskova, određivanje vrste i broja biračkih mjesta, te dodjeljivanje mjesta u biračkim odborima političkim subjektima.

Rok za određivanje broja i vrste biračkih mjesta bio je 8. august. Do propisanog roka 130 OIK-a odredile su broj i vrstu biračkih mjesta, dok ostalih 12 to nije učinilo, za što su Izbornim zakonom BiH predviđene novčane kazne u rasponu od 200 do 1.000 KM.

Koalicija podsjeća da je posljednjim izmjenama Izbornog zakona predviđeno da svaka općinska izborna komisija i birački odbor u svome sastavu moraju imati 40 posto manje zastupljenog pola. Za 80 općina gdje zakon predviđa tri člana OIK-a, ovu odredbu je teško ispoštovati, no zabrinjavajuće je da postoji sedam komisija u kojima se ne nalazi ni jedan pripadnik manje zastupljenog pola.

Isto tako, u 10 općinskih izbornih komisija, Vitezu, Foči, Čajniču, Istočnom Starom Gradu, Konjicu, Ugljeviku, Loparama, Teočaku, Zvorniku i Bratuncu, gdje broj članova OIK-a omogućava sprovedbu zakona, nije ispoštovana ravnopravnost polova i to na štetu žena.

Tokom jula posmatrači Koalicije nisu primijetili veće promjene u prijavama i odjavama prebivališta, u smislu drastičnog povećanja ili smanjenja broja birača u svrhu utjecaja na izborni rezultat. Dugoročni posmatrači su zabilježili pet događaja na terenu koji se mogu okarakterizirati kao predizborna kampanja u vremenskom periodu kada ona nije dozvoljena.

Koalicija je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) uputila dokumentaciju za jedan slučaj gdje postoji sumnja u kršenje pravila i propisa u pogledu vođenja predizborne kampanje prije njenog zvaničnog početka. Koalicija nastavlja sveobuhvatne aktivnosti na upoznavanju javnosti sa kampanjom nestranačkog nadgledanja predstojećih izbora.

U tom smislu održano je više od 400 sastanaka s općinskim izbornim komisijama, nevladinim organizacijama, medijima, predstavnicima političkih subjekata, te drugim akterima izbornog procesa. Istovremeno, Koalicija izražava i zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa svim tijelima za provođenje izbora, kako sa CIK-om BiH tako i sa skoro svim općinskim izbornim komisijama.

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ i ovom prilikom poziva građane BiH da se prijave za nestranačke posmatrače izbornog dana, kao i da prijave eventualne izborne nepravilnosti. To mogu učiniti putem internet stranice podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj 080 05 05 05, do 15. septembra 2014. godine, saopćili su iz Koalicije „Pod lupom.“

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*