WHO- Broj slučajeva ebole u zapadnoj Africi porastao na 2240

Broj slučajeva ebole u zapadnoj Africi u ovoj godini porastao je na 2.240, uključujući 1.229 smrtnih slučajeva, saopćila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), izvještavajući o trenutnom stanju s epidemijom u četiri zemlje, uključujući i Nigeriju.

WHO je saopćio da sarađuje s UN-ovim Svjetskim programom hrane (WFP) kako bi osigurao isporuku hrane za milion ljudi koji žive u zonama karantina od ebole u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, prenosi Reuters.

– Hrana je isporučena hospitaliziranim pacijentima i ljudima u karantinu koji nisu u stanju da napuste svoje domove kako bi nabavili hranu. Omogućavanje redovnog snabdijevanja hranom moćno je sredstvo limitiranja nepotrebnog kretanja – navodi WHO u saopćenju.

WFP je pojačao vanredne isporuke hrane regijama pod karantinom, među kojima su teško pogođeni gradovi kao što su Gueckedou u Gvineji, Kenema i Kailahun u Sijera Leoneu i grad Foya u Liberiji.

Dok je Nigerija, najmnogoljudnija afrička zemlja i vodeći afrićki proizvođač nafte, suzbila bolest na manju epidemiju, Liberija i Sijera Leone se bore da zaustave širenje smrtnosnog virusa ebole među svojim stanovništvom.

U petak su te dvije male zapadnoafričke zemlje i medicinska humanitarna agencija ukorili WHO zbog spore reakcije, tvrdeći da je potrebno više akcije kako bi se spasile žrtve kojima prijete bolest i glad.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*