Bajden se povukao iz utrke za novi mandat predsjednika SAD-a

Američki predsjednik Džo Bajden povlači se iz utrke za reizbor.

U izjavi podijeljenoj na društvenoj mreži X, predsjednik je rekao da je “u najboljem interesu moje stranke da se povučem i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja svog mandata”, napisao je Bajden.

“Dragi sugrađani, Tokom protekle tri i po godine postigli smo veliki napredak kao nacija. Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijske investicije u obnovu naše zemlje, smanjili troškove lekova na recept za starije, i proširili pristupačnu zdravstvenu zaštitu za rekordan broj Amerikanaca. Pružili smo preko potrebnu negu milionu veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojili smo prvi zakon o bezbjednosti oružja u posljednjih 30 godina. Postavili smo prvu Afroamerikanku u Vrhovni sud. I usvojili smo najznačajniji zakon o klimi u istoriji svijeta. Amerika nikada nije bila bolje pozicionirana za vođstvo nego što je danas. Bilo mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok mi je bila namjera da se kandidujem za reizbor, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mandata. Objaviću naciji ove nedjelje više detalja o svojoj odluci. Zahvaljujem se potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredna partnerka u ovom poslu. I želim da izrazim svoju iskrenu zahvalnost američkom narodu za povjerenje i vjeri koju ste mi ukazali. Vjerujem danas isto što sam uvijek verovao: da nema ničega što Amerika ne može postići – kada to radimo zajedno. Samo moramo zapamtiti da smo Sjedinjene Američke Države.”

Prema posljednjim rezultatima ankete, Bajden će je trebao zgubiti trku sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom i u državi Mičigen.

U toj državi Bajden je prije četiri godine pobijedio Trampa za tri odsto.

Rezultati druge ankete ukazuju na to da je Tramp udvostručio svoju prednost od posljednjeg ispitivanja javnosti, 27. juna, neposredno pred predsjedničku debatu sa Bajdenom.

Rezultati iste ankete daju Trampu prednost u gradskom dijelu Detroita, koji je uobičajeno bio teritorija Demokratske stranke.

Rezultati ankete ABC News i “Ipsosa” ukazuju da Tramp ima najveću popularnost u proteklih nekoliko godina, i to od 40 odsto.

(BHRT)

2 0 komentara

  1. certainly like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality nevertheless I will definitely come back again

  2. Hi i think that i saw you visited my web site thus i came to Return the favore I am attempting to find things to improve my web siteI suppose its ok to use some of your ideas

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*