Ustavni sud BiH: O glasanju bh.državljana iz inostranstva

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zakazao je danas 106. plenarnu sjednicu na čiji je dnevni red, između ostalog, uvršteno razmatranje Zahtjeva grupe poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti člana 3.15 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kako je na upit Fene objasnio registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan, tim zahtjevom su osporene odredbe Izbornog zakona BiH kojima je regulisan postupak glasanja bh. državljana koji privremeno žive u inostranstvu, u dijelu koji se odnosi na njihovu obavezu da se prije svakih izbora prijave radi uvrštavanja u Izvod iz centralnog biračkog spiska da bi glasali putem pošte, ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP-ima) BiH.

Na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, prema prijedlogu dnevnog reda, trebalo bi da budu razmatrana još dva zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

Radi se o Zahtjevu 11 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, te Zahtjevu grupe poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača.

Istovremeno, plenarni saziv Ustavnog suda BiH trebao bi se očitovati u vezi sa šest apelacija fizičkih i pravnih osoba, upućenih na rješavanje tom sudu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*