Počelo obilježavanje 25. godišnjice 2. korpusa Armije RBIH

Danas je počelo obilježavanje 25. godišnjice formiranja 2. korpusa Armije RBiH.

Dvije delegacije će tokom dana položiti cvijeće i odati počast na različitim lokacijama. U Memorijalnom  centru Potočari će predsjednik Skupštine TK i predsajednici kantonalnioh boračkih saveza odati počast poginulim borcima i šehidima, a u Sarajevu će na mezarju Kovači delegacija predvođena ministrom za boračka pitanja TK položiti cvijeće prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću i komandantu Rasimu Deliću. Danas će biti položeno cvijeće na centralna spomen obilježja u svim općinama TK.

Za sutra je u Tuzli najavljeno polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na spomen obilježjima na Slanoj banji i ispred zgrade MUP-a TK. Potom će biti upriličena svečana akademija i promovisana knjiga Monografija 2. Korpusa. U Muzeju istočne Bosne otvorena je izložba pod nazivom “Drugi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine: 25. godišnjica formiranja (1992. – 2017.)“.

Drugi korpus je formiran 29. Septembra 1992. godine,a njegovim djelovanjem je stvorena najveća slobodna teritorija u RBiH, koja se protezala od Doboja do Teočaka i od Brčkog do Vareša. Ukupno su 452 borca odlikovana su priznanjem Zlatni ljiljan, a više od 10 hiljada i 200 pripadnika 2. Korpusa je poginulo u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Od kraja rata  do 2006. godine 2. Korpus je djelovao najprije kao dio Vojske FBiH, a potom Oružanih snaga BiH. Gašenjem Vojske FBiH, kontinuitet jedinica Armije RBiH, pa i 2. korpusa, njeguje 2. Pješadijski odnosno rendžerski puk OS BiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*