SHAH PORI ISLAND, BANGLADESH - SEPTEMBER 27: A Rohingya man, fled with others from oppression within ongoing military operations in Myanmar’s Rakhine state, carries a woman in bad health condition, as he crosses the border through the water in Shah Pori Island of Bangladesh on September 27, 2017. Violence erupted in Myanmar’s Rakhine state on Aug. 25 when the country’s security forces launched an operation against the Rohingya Muslim community. It triggered a fresh influx of refugees towards neighboring Bangladesh, though the country sealed off its border to refugees. ( Anadolu Agency - Zakir Hossain Chowdhury )

UNHCR: U Bangladeš od 25. augusta izbjeglo više od pola miliona mijanmarskih muslimana

Glasnogovornik Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Aslam Khan, saopćio je da je od početka novog vala nasilja od 25. augusta do sada iz Mijanmara u susjedni Bangladeš izbjeglo najmanje 501.000 arakanskih muslimana, javlja Anadolu Ageny (AA).

Khan je za AA kazao da ugroženi arakanski muslimani i dalje bježe ka kampovima u blizini bangladeškog grada Cox's Bazar.

Komesar UNHCR-a, Filipo Grandi je, nakon trodnevne posjete izbjegličkim kampovima u Bangladešu, jučer stigao u Ženevu i tom prilikom izjavio da su arakanski muslimani izloženi neviđenom nasilju i da će traume i posljedice tih ljudi biti velike.

“Susreo sam se sa djecom koja su zbog teških trauma izgubila svaki osjećaj i empatiju. Govorili su mi kako su gledali ubijanje njihovih majki, očeva i rodbine. Taj problem je počeo i mora se i završiti u MIjanmaru. MIjanmarski zvaničnici su odgovorni da hitno zaustave nasilje u Arakanu”, poručio je Grandi.

Arakanski muslimani, Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih su stotine hiljada mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Šef bangladeške diplomatije, Abul Hasan Mahmood, izjavio je da su najmanje 3.000 muslimana ubijene od 25. augusta do danas.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*