Prva sjednica UO: Ubrzane aktivnosti na pomoći ugroženom stanovništvu

U sjedištu Vlade Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu danas je održana prva sjednica Upravnog odbora Fonda za potporu nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji FBiH kojom je predsjedavao predsjednik Fonda i premijer FBiH Nermin Nikšić, koji je to po funkciji.

Sjednici su prisustvovali članovi Adil Osmanović, Erdal Trhulj, Safudin Čengić, Petar Ćorluka, Mehmed Mustabašić i Sinan Husić, dok su ostali članovi bili opravdano odsutni.

U skladu sa svojim nadležnostima Upravni odbor Fonda danas je utvrdio Prijedlog statuta Fonda kojim se sukladno zakonu uređuju pitanja koja se odnose na naziv i sjedište, djelatnost, organizaciju, ustrojstvo, tijela i upravljanje, imovinu, finansijsko poslovanje, planiranje rada i poslovanje, raspoređivanje i korištenje sredstava, raspodjelu sredstava i njihovo knjigovodstveno vođenje, javnost rada i druga pitanja koja su od značaja za organizaciju i način rada Fonda za potporu nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji FBiH.

Predviđeno je da tekst Prijedloga statuta već na sutrašnjoj sjednici razmatra i usvoji Vlada FBiH čime bi se stekli uvjeti za imenovanje vršioca dužnosti direktora Fonda, koji bi preuzeo ulogu direktora Fonda u osnivanju s obavezom da obavi pripreme za početak rada Fonda i podnese prijavu za upis u sudski registar.

Njegova obaveza je i predlaganje Pravilnika o radu, dok će ministarstvo pravde, sukladno zakonu o osnivanju federalnog fonda, sačiniti Poslovnik o radu Upravnog odbora Fonda.

Danas je rečeno da će se o donošenju Pravilnika o radu voditi računa o maksimalnoj racionalizaciji administracije u aktivnostima u novoosnovanom Fondu. Iskazana je spremnost za efikasno i brzo djelovanje kako bi sredstva kojima u ovom trenutku raspolaže FBiH što prije bila u funkciji pomoći ugroženom stanovništvu.
Inače, djelatnost Fonda je prikupljanje i distribucija finansijskih sredstava za pomoć nastradalim područjima na teritoriji FBiH, poticanje i finansiranje pripreme, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u saniranju posljedica nastalih prirodnom nesrećom.

Također, Fond će obavljati i druge poslove u vezi s finansiranjem potreba namijenjenih za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i pružanje pomoći fizičkim i pravnim osobama.

Osnivač Fonda je FBiH, a osnivačka prava i dužnosti, u ime FBiH, obavlja Vlada Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*