Ravlija: Rizik zaraze od ebole za Federaciju BiH je nizak

U Federaciji BiH dosad nisu zabilježeni slučajevi bolničke izolacije osoba zbog prevencije ebole – izjavila je za Agenciju Fena glavni federalni epidemiolog dr. Jelena Ravlija.

Iako je u Hrvatskoj osamnaest osoba, koje su u tu zemlju doputovale iz Afrike, stavljeno pod zdravstveni nadzor zbog prevencije ebole – hemoragijske groznice, u Ministarstvu zdravlja su naglasili da je rizik od zaraze tim virusom u Hrvatskoj i dalje iznimno nizak te dosad nije zabilježen nijedan slučaj zaraze. Iz tog ministarstva su još naveli, kako prenose hrvatski mediji, da niti jedna od osoba pod nadzorom nije pokazala simptome zaraze ebolom – hemoragijskom groznicom, niti se to očekuje.

Ravlija je istakla da je rizik zaraze od ebole za Federaciju BiH nizak.

Govoreći o preventivnim mjerama koje se provode u Federaciji BiH u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije zbog izbijanja ebole u nekim afričkim zemljama, Ravlija je izdvojila da se pored pravilnog informiranja i podizanja svjesnosti o mogućim rizicima i kako ih izbjeći, (letak za putnike u međunarodnom prometu, informativni materijali-Web i dr.) primjenjuju mjere zdravstvenog nadzora nad putnicima u međunarodnom prometu (unutar 21 dan od zadnjeg kontakta, moguće izloženosti zarazi, osoba je obavezna biti u kontaktu sa zdravstvenom službom, a u slučaju pojave simptoma, potrebna je hitna bolnička izolacija).

– U svrhu provođenja procedura nadzora, uspostavljena je suradnja Zavoda za javno zdravstvo FBiH sa graničnom sanitarnom inspekcijom i drugim službama, primarno u graničnom prometu. Sve mjere nadzora i kontrole su u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije – dodala je Ravlija.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*