Usaglašeno 95 posto odgovora na Upitnik Evropske komisije

Iz Direkcije za evropske integracije u Sarajevu saopšteno je kako je do danas finalizirano i usaglašeno 95 posto odgovora na Upitnik Evropske komisije (EK), potvrđeno je za BHRT.

Prema riječima portparola Direkcije Marine Kavaz-Siručić, Komisija za EU integracije razmotrila je izvještaje radnih grupa zaduženih za finalizaciju odgovora.

Komisija će izvještaje, kada budu dostavljeni, proslijediti u skladu sa smjernicima za pripremu odgovora koordinatorima procesa integrisanja na različitim nivoima vlasti.

Koordinatori imaju rok od tri dana da potvrde odgovore i onda će moći da počne njihovo prevođenje na engleski jezik. Preostalih 5% pitanja će u najskorijem roku pokušati da usaglasi Komisija za EU integracije, kazala je Kavaz-Siručić.

Ukoliko u tome ne uspije, prema njenim riječima, njih će preuzeti ostala tijela u sistemu koordinacije, ministarske konferencije po potrebi i kolegij kao najviše političko tijelo.

Neusaglašeni odgovori odnose se na poglavlja 18 (statistika), 26 (obrazovanje i kultura), 28 (zaštita potrošača i zdravlja) i na političke kriterijume.

Na sastanku je bilo govora i o početku procesa prevođenja odgovora na Upitnik Evropske komisije. Saopšteno je da su test položila 143 kandidata, ali da to ne znači da će na tom poslu svi biti angažovani.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*