BiH-Srbija: Novi IPA program prekogranične saradnje

Konferencija povodom objave prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekata u okviru IPA Prekograničnog programa Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020., vrijednog 5,4 miliona eura  bit će održana  danas u Etno selu  kod Bijeljine.

Cilj konferencije je  promocija novog IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 i prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekata u okviru ovog programa.

Evropska unija (EU) nastavlja da finansira Prekogranični program Srbija-Bosna i Hercegovina kroz Instrument za pretpristupnu pomoć.

Za programski period 2014-2020 koji nosi naziv IPA 2 obezbijeđeno je ukupno 14 miliona eura bespovratnih sredstava s ciljem nastavka jačanja društveno-ekonomskog razvoja u prekograničnom području između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Za prvi poziv u okviru ovog programa, spajanjem finansijskih alokacija za 2014., 2015. i 2016. godinu raspoloživo je 5,4 miliona eura za projekte u oblasti životne sredine i podsticanje biodiverziteta, te jačanje kulturnog identiteta programskog područja.

Promociju zajednički organizuju Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije, uz pomoć Zajedničkog tehničkog sekretarijata ovog programa, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*