Novalić: Zakon o akcizama će biti usvojen kada se poveća transparentnost trošenja

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je izjavio kako je priča o zakonu o akcizama jednostavna i da bi se s pravnim prijedlogom zakona došlo do povećanja radnih mjesta i novog investicionog ciklusa.

“Očekujem da će zakon, koji će biti upućen Vijeću ministara od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje imati stavku s jasno definisanom namjenom tih sredstava za izgradnju autocesta i cesta. Upravo to povećava mogućnost da se usvoji taj zakon, a ako taj nivo transparentnosti ne bude postignut, mi ćemo to uraditi na Vijeću ministara”, pojasnio je Zvizdić.

Istakao kako bi se na taj način, s tom namjenom trošenja novca od akciza, došlo do povećanja radnih mjesta i pokretanja novog investicionog ciklusa.

Prema riječima Novalića prijedlog zakona o akcizama će biti usvojen nakon što se poveća transparentnost trošenja čime bi, usvajanjem takvog zakona o akcizama, bili ispunjeni skoro svi zahtjevi MMF-a.

Novalić je prokomentarisao i stanje u zeničkoj Željezari kojoj su blokirani svi računi i isključena električna energija. Prema njegovim riječima, zeničkoj Željezari je potrebno agresivno restruktuiranje.

“Potrebno je iskoristiti imovinu koju Željezara Zenica posjeduje, odvojiti tekući biznis i socijalizirati višak uposlenih kojim će na raspolaganju stajati Vlada Federacije Bosne i Hercegovine za uvezivanje radnog staža i eventualno za otpremnine”, izjavio je Novalić te dodao da će aktivnosti biti poduzete po povratku ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića iz Moskve.

Također, dodao je da Vlada Federacije BiH ne može biti garant Željezari Zenica što je jedan od zahtjeva nadzornog i upravnog odbora Željezare Zenica.

“Vlada FBIH može garantirati ishod rješenja svojim aktivnostima, ali ne može dati klasičnu garanciju”, zaključio je Novalić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*