Čorba od tone ribe: Prnjavor u Guinnessovu knjigu rekorda

Prnjavor je danas ušao u Guinnessovu knjigu  rekorda, spremivši riblju čorbu u kotliću koja je težila 3.840 kilograma, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Time su nadmašili dosadašnje nosioce Guinnessovog rekord, grad  Massachussets (SAD), čiji je čorba spravljena u kotliću bila teška 3.020 kilograma.

Riblja čorba kuhala se u kotliću teškom oko jedne tone i visokom blizu 6 metara. Nosilac ovog projekta bila je Turistička organizacija Prnjavora, a cijelu manifestaciju je  podržao i Siniša Gatarić, načelnik opštine.

Gatarić je pojasnio da su organizatori posebno vodili računa o topografskom izgledu cijele manifestacije, te željeli u javnosti promovisati riblje vrste koje obitavaju u obližnjem jezeru i u ribogojilištima na području te opštine.

“Tačno se znalo ko šta treba da radi, i to je rezultiralo i ovim uspjehom “, kazao je Gatarić.

Iako se recept drži u tajnosti, za pravljenje čorbe utrošeno je više od tone ribe i nekoliko stotina kilograma povrća. Ispravnost postupka pravljenja čorbe pratile su sudija iz Londona. A  kako bi sve u Prnjavoru bilo u skladu s ovom manifestacijom današnji dan okončat će se koncertom beogradskog rok benda Riblja čorba, uz degustaciju na svijetu, zvanično, najveće riblje čorbe spremljene u kotliću, piše Anadolu Agency.

Radiosarajevo.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*