Pred sudom četiri katalonska zvaničnika

Španski nacionalni sud pozvao je danas na razgovor dva visoka oficira katalonske regionalne policije i vođe dvije građanske grupe za nezavisnost Katalonije protiv kojih se vodi istraga zbog pobune, rekao je danas portparol suda.

Njih četvoro će biti ispitani u petak zbog uloge u demonstracijama održanim 20. septembra u Barseloni, zbog kojih je španska policija uhapsila 14 katalonskih zvaničnika i izvršila racije na kancelarije regionalne vlade u nastojanju da spriječi pripreme za referendum o nezavisnosti, koji je održan u nedjelju.

Španske vlasti navode da je demonstracijama onemogućena policijska operacija. Tokom protesta bilo je izgreda, a dva policijska vozila su uništena.

Među četvoro zvaničnika pozvanih na ispitivanje su Žozep Luis Trapero (Josep Lluis Trapero), regionalni šef policije i Žordi Sančez (Jordi Sánchez), šef Katalonskog nacionalnkog skupa, glavne građanske grupe koja stoji iza pokreta za nezavisnost.

Pozivi na ispitivanje uslijedili su dan nakon govora španskog kralja Felipea Drugog koji je rekao da je “odgovornost legitimnih vlasti države” da garantuju ustavni poredak i vladavinu prava u Kataloniji.

Referendum u Kataloniji Ustavni sud Španije proglasio je nelegalnim.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*