Bez povećanja akciza autoceste nemaju dovoljno prihoda za vraćanje duga

Povodom učestalih medijskih istupa i otvorenih pitanja u vezi izgradnje autocesta, te sumnje da će Autoceste Federacije imati dovoljno prihoda za servisiranje svojih obaveza bez uvođenja dodatnih akciza, danas je iz Ministarstva finansija FBiH na ova pitanja odgovoreno putem saopštenja za javnost.

Autoceste Federacije, navodi se u saopštenju, kao nosilac aktivnosti na izgradnji autocesta u ovom entitetu do sada su implementirale investicijski ciklus zahvaljujući prihodima koji se prikupljaju po osnovi akciza za naftne derivate/gorivo, koje su bile dovoljne za realizaciju izgradnje dijela putne infrastrukture zajedno s međunarodnim financijskim institucijama (EIB, EBRD, OPEC i dr.).

Iz ovog prethodnog investicijskog ciklusa JP Autoceste bilježe znatan iznos zaostalih obaveza čime se financijska sposobnost za otplatu kredita značajno izmijenila u odnosu na prethodni ciklus.

U trenutku realizacije ovog dijela putne infrastrukture, Autoceste su bile kreditno sposobne da redovno servisiraju svoje obveze, pojašnjava se u saopštenju Ministarstva finasnija FBiH.

“Međutim, iz ovog prethodnog investicijskog ciklusa JP Autoceste bilježe znatan iznos zaostalih obveza čime se financijska sposobnost za otplatu kredita značajno izmijenila u odnosu na prethodni ciklus. Nadalje, putem nadležnog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, JP Autoceste su pokrenule inicijativu za stvaranje novog duga kod raznih međunarodnih financijskih institucija (EIB, EBRD, OPEC, Kuvajtski fond i dr.) kako bi uspješno pokrenuli novi investicijski ciklus”, saopšteno je iz Ministarstva.

Redovna procedura za stvaranje spoljnog duga jasno je definisana Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH, precizira se u saopštenju, i ista se primjenjuje za sve nivoe vlasti i javna preduzeća, pa tako i Autoceste.

Federalno ministarstvo financija je utvrdilo da JP Autoceste neće imati dostatan iznos prihoda za uredno servisiranje obveza po novim kreditima po kojima su pokrenute inicijative bez uvođenja dodatnih akciza, odnosno povećanja prihoda od putarina za izgradnju autocesta i bit će ugroženo poslovanje JP Autoceste, a posljedično i likvidnost proračuna FBiH
Po prijemu zahtjeva koji se dostavlja standardnom procedurom, Federalno ministarstvo financija prvo vrši provjeru da li je predmetni projekt uključen u Program javnih investicija te pristupa procjeni kreditne sposobnosti krajnjeg korisnika, navodi se.

“Nakon završene analize, Federalno ministarstvo financija je utvrdilo da JP Autoceste neće imati dostatan iznos prihoda za uredno servisiranje obveza po novim kreditima po kojima su pokrenute inicijative bez uvođenja dodatnih akciza, odnosno povećanja prihoda od putarina za izgradnju autocesta i bit će ugroženo poslovanje JP Autoceste, a posljedično i likvidnost proračuna FBiH”, ističe se u saopštenju Federalnog ministarstva finansija.

Vlada Federacije BiH je podržala inicijative za novo zaduženje i pokretanje novog investicionog ciklusa, ali uz uslov da se efektivnost ovih kredita veže za uvođenje dodatne akcize na naftne derivate od 0,10 KM kako bi se osigurala dugoročna održivost duga JP Autoceste Federacije BiH i ublažili rizici po budžet Federacije BiH u skladu sa analizama kreditne sposobnosti, pojašnjava se u saopštenju.

Federalno ministarstvo financija je o svemu informisalo Autoceste, te je na svim sastancima održanim na ovu temu, kako u prostorijama Vlade FBiH tako i u Federalnom ministarstvu financija, sa tim javnim preduzećem pokušalo iznaći model kako bi se ponovo pokrenula izgradnja putne infrastrukture. Međutim, precizira se u saopštenju, prema dostavljenim informacijama vezano za očekivani novčani tok evidentno je da novi ciklus zahtjeva dodatno povećanje akciza u skladu sa očekivanim projekcijama prihoda u narednom periodu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*