Beograd: Postupak u predmetu Srebrenica ipak se nastavlja

Suđenje za ratni zločin počinjen u mjestu Kravica, u predmetu Srebrenica, biće nastavljen po optužnici koju je srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo u januaru ove godine, izjavila je danas Beti portparol tog suda Mirjana Piljić.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su: Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Oni su, prema optužnici, zajedno sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade VRS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mjestu Kravica, jula 1995. godine, učestvovali u ubistvu 1.313 Bošnjaka.

Optužnica je bila odbačena, jer u vrijeme podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, ni vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu prestao mandat.

Potom je novoizbrana tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković podnijela zahtjev za nastavak postupka, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu.

Viši sud u Beogradu saopštio je 25. jula kako je nepotpun zahtjev Tužilaštva za ratne zločine za nastavak krivičnog postupka u ovom slučaju. Po žalbi tužioca za ratne zločine, ovakvu odluku Višeg suda Apelacioni sud je sada prinačio i prihvatio da se postupak nastavi.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine, a optuženi, koji se brane sa slobode, odbacili su navode optužnice.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*