Trump: Za mir na Bliskom istoku Netanjahu veći problem od Abasa

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp (Donald Trump) izjavio je, na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda (UN) Antonijom Guterešom ( Antonio Guterres) održanim u septembru, da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu teža strana u nastojanjima da se obnove pregovori o miru sa Palestincima.

Ovo su potvrdili zapadni i izraelski izvori koji su bili prisutni ili su obaviješteni o sastanku, prenose izraelski mediji.

“Tramp je rekao da su oba lidera problematična, ali uopšteni kontekst je da je od njih dvojice Netanjahu veći problem”, rekao je zapadni izvor na koga se poziva izraelski list Harec (Haaretz).

Visoki zvaničnik Bijele kuće je, međutim, osporio takvu izjavu, rekavši da je to bio kratak, ali produktivan sastanak koji je primarno bio fokusiran na reforme UN i odličan posao koji obavlja Niki Hejli (Nikki Haley), američka ambasadorka u svjetskoj organizaciji.

“Nakon diskusije o tome kako SAD brane Izrael u UN-u, učesnici su brzo pomenuli razgovore o miru. Predsjednik je rekao kako osjeća da obje strane žele mir i ostaju optimisti o mogućnostima postizanja održivog mirovnog sporazuma. Mi se fokusiramo na naše produktivne razgovore, a ne na buku onih koji žele da ih pokvare”, rekao je on.

Tramp i Gutereš su 19. septembra održali 15-minutni sastanak na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN. Šest zapadnih diplomata i jedan bivši visoki izraelski zvaničnik, koji su tražili da im se imena ne pominju, rekli su da je bar polovina sastanka bila posvećena izraelsko – palestinskom pitanju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*