European competition commissioner Margrethe Vestager gives a press conference at European Commission headquarters in Brussels on November 20, 2014. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

EU: Tužba protiv Irske zbog “Epla”, Luksemburg mora oporezovati “Amazon”

Evropska unija naložila je danas Luksemburgu da naplati 295 miliona dolara zaostalih poreza od američke kompanije “Amazon” i tužila Irsku zbog kompanije “Epl” (Apple), što je najnoviji potez protiv američkih tehnoloških kompanija optuženih za izbjegavanje poreza.

Evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager (Margrethe Vestager) navela je danas u saopštenju komisije da je maloprodajna onlajn kompanija “Amazon” od 2003. godine nepravedno ostvarila profit zbog posebnih poreskih olakšica u Luksemburgu, gdje se nalazi njeno evropsko sjedište.

Gotovo tri godine od otvaranja istrage o fiskalnoj praksi “Amazona”, Evropska komisija je zatražila da ta kompanija vrati 250 miliona eura luksemburškim vlastima koje su joj, po mišljenju Komisije, pružile “prikrivene subvencije”.

“Zbog ilegalnih fiskalnih povoljnosti koje je Luksemburg dao “Amazonu”, gotovo tri četvrtine prihoda te kompanije nije oporezovano. Drugim riječima, “Amazon” je mogao da plati četiri puta manji porez od drugih lokalnih kompanija podvrgnutih istim nacionalnim fiskalnim propisima”, rekla je Vestager u saopštenju.

Kazala je da je tužila Irsku zbog toga što ta zemlja nije uzela 13 milijardi eura na ime poreza od kompanije “Epl”, što je Komisija naložila prije više od godinu dana, uz argument da je, kao i u slučaju “Amazona”, “Epl” profitirao od sistema koji mu je omogućio da izbjegne većinu poreza za koje Evropska unija (EU) smatra da ih treba platiti.

“Više od godinu dana od usvajanja te odluke.. Irska još nije uzela taj iznos, čak ni dio. Zato smo danas odlučili da tužimo Irsku pred Sudom pravde EU zbog neprovođenja naše odluke”, rekla je Vestager.

Krajem avgusta 2016. godine Evropska komisija je optužila “Epl” da je profitirao od neopravdanih fiskalnih pogodnosti u Irskoj. U toj zemlji se nalazi sjedište “Epla” za Evropu, i tu firma registruje svu dobit realizovanu u Evropi, u Africi, na Bliskom istoku i u Indiji.

Zemlje EU aktivno rade na tome da zatvore rupe u zakonu za američke internetske multinacionalne kompanije i razmatraju mogućnost usklađivanja poreskih propisa.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*