Amnesty International pozvao evropske države da ne deportuju Afganistance

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International danas je pozvala evropske države da prestanu vraćati afganistanske izbjeglice, koje ne mogu dobiti azil u tim zemljama, nazad u Afganistan uprkos eskalaciji nasilja u ovoj zemlji.

Amnesty International navodi da vlade evropskih država svjesno ignorišu opasnosti sa kojima se suočavaju povratnici i da EU vrši veliki pritisak na Afganistan da primi nazad zvoje građane.

Od 2015. do 2016. godine, broj državljana Afganistana koji su se vratili u svoju matičnu zemlju iz Evrope skoro je utrostručen sa 3.290 na 9.460, dodaje se u izvještaju u kojem se “Amnesty” poziva na statističke podatke EU.

U Afganistanu je tokom 2016. godine 11.418 ljudi ubijeno ili povrijeđeno, navodi se u podacima misije UN u toj zemlji. To predstavlja povećanje u odnosu na 11.002 civilne žrtve u 2015. godini, prenio je AP.

“Amnesty” je pozvao na uvođenje moratorijuma na vraćanje afganistanskih tražilaca azila dok ne budu mogli bezbjedno da se vrate u svoju zemlju.

“Odlučne da povećaju broj deportacija, evropske vlade primjenjuju bezobzirnu i nezakonitu politiku”, saopštila je Ana Šea, istraživač o izbjeglicama i pravima migranata.

Po njenim riječima, evropske države takvom politikom izlažu povratnike opasnosti od mučenja, otmica, smrti i ostalih užasnih stvari.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*