Frankfurt favorit za sjedište finansijskih institucija nakon Brexita

Frankfurt je postao sjedište finansijskih firmi  nakon Brexita, potvrdio je Goldman Sachs nakon potpisivanja zakupa novog uredskog prostora u Frankfurtu.

– Goldman Sachs sinoć je potpisao novi ugovor o zakupu gornjih spratova “Marienturma” u Frankfurtu, novog poslovnog tornja koji je trenutno u izgradnji – navodi banka u saopćenju.

Deset hiljada kvadratnih metara koje će zauzeti američka investicijska banka u neboderu “Marienturm” omogućit će rad novih 800 službenika pored već 200 postojećih u Frankfurtu.

Goldman Sachs ranije je objavio namjeru da prebaci 1.000 radnika u njemački grad iz Londona, u reakciji na britansku odluku da napusti Evropsku uniju.

Kompanija je saopćila da će prebaciti skoro polovinu od svojih 6.500 radnika u Londonu u nekoliko ureda širom EU, uključujući Dublin, Pariz i Varšavu.

Goldman Sachs trenutno je još u procesu izgradnje novog evropskog sjedišta u Londonu, ali je zadržao opciju da izda prizmeni prostor koji mu na kraju neće biti potreban.

Banka je nekoliko puta tražila od britanskih političara da pregovaraju o višegodišnjem prelaznom periodu kako bi se ublažile ekonomske posljedice britanskog napuštanja Evropske unije.

Do sada se Frankfurt pojavio kao pobjednik među evropskim gradovima koji se natječu da budu domaćini firmama za finansijske usluge koje se sele iz Londona. Lobistička grupa “Frankfurt Main Finance” javila je da se čak 20 finansijskih insticija uselilo ili trenutno širi i stvara nove korporacijske”entitete” u gradu.

Velike svjetske banke među kojima su Citigroup, Deutsche Bank i UBS, kao i japanske banke Nomura, Daiwa i finansijska grupa Sumitomo Mitsubishi, objavili su planove da otvore nove urede u Frankfurtu.

Frankfurt je sjedište tri velika regulatorna tijela, Evropske centralne banke, Njemačke centralne banke (Bubndesbank) i njemačkih finansijskih nadzornih vlasti (BaFin).

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*