Nobelovu nagradu za mir dobila Međunarodna kampanja za ukidanje atomskog oružja ICAN

Međunarodna kampanja za ukidanje atomskog oružja ICAN dobitnik je Nobelove nagrade za mir za 2017. godinu.
Nagradu je dodijelila Komisija koju je imenovao norveški parlament, a predsjedavajuća odbora za dodjelu ove nagrade Berit Reiss-Andersen istakla je da su nagradu dobili zbog usmjeravanja pažnje na katastrofalne humanitarne posljedice bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja i zbog pionirskog zalaganja za zabranu tog oružja.

Poručili su da sljedeći koraci ka postizanju svijeta bez nuklearnog oružja moraju uključiti države koje posjeduju nuklearno naoružanje. Te države su pozvali da pokrenu pregovore o postepenom ukidanju 15.000 nuklearnog oružja u svijetu.
Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se od 1901. godine. Ove godine je bilo nominovano 318 kandidata i 103 organizacije. Među njima su bili Papa Franjo, Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, visoka predstavnica EU za vanjske poslove Federica Mogherini, Can Dundar, Američko udruženje za građanske slobode (ACLU), vođa Sirijske civilne odbrane Raed al Saleh i saudijski bloger Raif Badawi.

Prošle godine Norveški Nobelov komitet priznanjem za mir nagradio je predsjednika Kolumbije Juana Manuela Santosa za napore u postizanju mira u toj zemlji, uprkos činjenici da su građani na referendumu odbili historijski mirovni sporazum s pobunjenicima FARC-a kojim je trebalo da bude okončan najduži sukob u Latinskoj Americi.

Nobelova nagrada za svaku oblast sastoji se od diplome, zlatne medalje i čeka u vrednosti od 10 miliona švedskih kruna (blizu milion eura), a mogu je dijeliti najviše tri laureata.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*