Sutra potpisivanje ugovora o sufinansiranju projekta “Zeleni ekonomski razvoj”

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) sutra će u Sarajevu u zgradi UN-a održati zvanično potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekta “Zeleni ekonomski razvoj – Green Economic Development (GED)“ u iznosu od 3.782.500,00 KM.

Ugovor se odnosi na daljnji razvoj aktivnosti koje se već nekoliko godina provode na povećanju energetske efikasnosti i racionalizaciji upravljanja energijom u cilju smanjenja emisija CO2 i uvođenju informacijskog sistema za upravljanje energijom u javnim objektima (EMIS).

EMIS-om se dosad pratila potrošnja energije u više od 550 objekata širom BiH. Ovaj će ugovor omogućiti uvođenje EMIS-a u dodatnih 550 javnih objekata u Federaciji BiH, saopćeno je iz UNDP-a.

Osim uvođenja EMIS sistema, u 30 identificiranih javnih objekata u Federaciji BiH bit će proveden detaljni energetski pregled.

Na osnovu rezultata detaljnih energetskih pregleda i daljnje evaluacije ušteda, koje će uslijediti kao rezultat implementacije mjera energetske efikasnosti u odabranim javnim objektima u Federaciji BiH, na najmanje pet javnih objekata implementirat će se infrastrukturne mjere povećanja energetske efikasnosti.

Pored toga, Fond će izdvojiti dodatnih jedan milion KM za ulaganje u mjere energetske efikasnosti u devet javnih objekata u poplavljenim područjima Federacije BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*