Madrid i Barcelona u bijelom: “Hoćemo li da pričamo”

Hiljade građana Španije okupilo se danas na simultanim demonstracijama u Madridu i Barceloni, kako bi pozvali na dijalog usred političke krize zbog nastojanja katalonskih vlasti da proglase nezavisnost tog španskog regiona.

Na ulice glavnog grada Španije Madrida i prijestonice Katalonije Barcelone izašli su građani obučeni u bijelo i sloganom “Hoćemo li da pričamo” poslali poruku španskim političarima. Organizatori tih skupova tražili su od građana da ne donose ni španske ni katalonske zastave na protest i da nose bijelu odeću.

U Madridu je istovremeno održan još jedan skup, građana koji podržavaju jedinstvo Španije i protive se nezavisnosti Katalonije.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, koji španska centralna vlast ne priznaje i koji je Ustavni sud Španije proglasio nelegalnim.

Vlasti tog bogatog regiona na sjeveroistoku Španije razmatraju da li da jednostrano proglase nezavisnost, za šta, prema katalonskom zakonu o referendumu, imaju rok od 48 sati od zvaničnog objavljivanja rezultata.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*