Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti TK traži hitnu promjenu esencijalne liste

Zbog neslaganja s esencijalnom listom lijekova Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK ˝Snaga˝ danas je na press konferenciji najavilo tužbu protiv odgovornih institucija.

Naime, osnovni i ujedno izuzetno skupi lijekovi nisu na esencijalnoj listi. Jedna prosječna mjesečna terapija oboljelog kreće se od 210 do 390 KM. Oboljeli nisu u mogućnosti izdvajati toliko novca za lijekove jer većina njih nije zaposlena, tako da je i njihova egzistencija dovedena u pitanje.

Ukoliko se za mjesec dana stanje ne promjeni iz Udruženja su, pored tužbe, najavili i kampanju građanske neposlušnosti tako što, oni i njihove porodice, neće izaći na predstojeće izbore. Smatraju da ukoliko Vlada TK uporno ne reaguje na njihove vapaje i oni neće reagovati na izbore.

Podaci Zavoda za Javno zdravstvo iz 2012. Godine govore da je na području TK više od 26. 000 oboljelih od reumatskih bolesti. 1800 oboljelih od reumatodinog artritisa je na stalnoj terapiji.

Bolest je nepredvidiva i vrlo brzo može dovesti do invalidnosti ukoliko pacijenti ne koriste adekvatnu terapiju.

Iz Udruženja podsjećaju da njihova bolest ne košta samo njih nego i cjelokupno društvo, stoga pozivaju sve nadležne da što prije reaguju i izmjene postojeću esencijalnu listu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*