Kupovina helikoptera za Oružane snage BiH: Budžet ostaje isti, ništa od novih letjelica

Još nije donesena konačna odluka o kupovini dva helikoptera za Oružane snage BiH. Međutim, kako se trenutno stvari odvijaju, realnija je opcija da će kupovina letjelica biti odgođena za neko drugo vrijeme, saznajemo od izvora bliskih Vijeću ministara BiH.

Kao što je poznato, Ministarstvo odbrane BiH je ove godine zatražilo da se državni budžet poveća za 65 miliona maraka, kako bi se taj novac usmjerio na kupovinu dva helikoptera zajedno sa opremom potrebnom za gašenje požara. Planirano je da budu kupljena dva srednja transportna helikoptera ruske proizvodnje iz serije MI.

Iako bi ovi helikopteri formalno bili u sastavu Oružanih snaga, oni se, prije svega, namjeravaju kupiti za civilne namjene, kao što je gašenje požara, spašavanje unesrećenih, pomoć stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda, poput poplava i slično.

Problem je što se predsjednik RS-a Milorad Dodik otvorenu suprotstavlja ovoj ideji. Zbog toga su predstavnici ovog entiteta u Fiskalnom vijeću mjesecima blokirali usvajanje Globalnog fiskalnog okvira za narednu godinu.

Ipak, nedavno je na sjednici Fiskalnog vijeća usvojen Globalni fiskalni okvir za narednu godinu. I ponovo se popustilo zahtjevima RS-a jer je tim okvirom utvrđeno da će državni budžet i naredne godine iznositi 950 miliona KM, kao i prethodnih godina. To je novinarima potvrdila i premijerka RS-a Željka Cvijanović nakon sastanka.

Kako je u medijima objavljeno, jedini koji je bio suzdržan prilikom glasdanja o predloženom Fiskalnom okviru bio je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, dok je ostalih pet članova Vijeća bilo za.

To praktično znači da u budžetu neće biti predviđena dodatna sredstva za kupovinu helikoptera.

Jedna od alternativa je da se novac dobijen naplatom klirinškog duga od Rusije, tačnije dio koji će pripasti državnim institucijama, usmjeri za kupovinu helikoptera, te da se za ove namjene iskoriste i akumulirana sredstva Ministarstva odbrane iz prethodnih godina namijenjena za kapitalna ulaganja, koja nisu potrošena.

Za to vrijeme svakog ljeta južni dijelovi naše zemlje stradavaju od požara, a u gašenju iz zraka učestvuju isključivo dva helikoptera koje trenutno na raspolaganju imaju Oružane snage BiH.

Ima i Dodik helikopter. Ima i avion, ali mu ne pada na pamet da ih pošalje u gašenje požara. Umjesto da gase požare oko Trebinja, Bileće, Ljubinja…, ove letjelice koriste Dodik i Cvijanović za privatne odlaske u turističke destinacije širom svijeta.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*