Naser Orić oslobođen krivice za zločine u Bratuncu i Srebrenici

Sud BiH oslobodio je u prvostepenom postupku Nasera Orića, ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici, optužbi za počinjenje ratnih zločina u Bratuncu i Srebrenici. Optužbi je oslobođen i suoptuženi Sabahudin Muhić, pripadnik Armije RBiH, javlja reporterka BHRT-a.

Orić, komandant, i Muhić, pripadnik Armije RBiH, bili su optuženi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Advokatica Čović: Oslobađajuća presuda bila očekivana
Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine izrekao oslobađajuću presudu njenom branjeniku Naseru Oriću, advokatica Lejla Čović novinarima je kazala da je to bilo očekivano.

“Svako ko je pratio ovo suđenje očekivao je oslobađajuću presudu. Ova presuda nije konačna. Tužiteljstvo će uložiti žalbu na koju ćemo mi svakako odgovoriti”, kazala je.

Zadovoljstvo je izrazila i Kada Hotić uime Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” koja također smatra da je oslobađajuća presuda bila očekivana.

“Očekivali smo ovakvu presudu. Pravda je zadovoljena”, naglasila je Hotić.

Rajilić: Presuda je poraz i kraj Suda BiH
Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić smatra da presuda Suda BiH kojom je Naser Orić oslobođen po svim tačkama optužnice predstavlja poraz i kraj Suda BiH.

“Desetine mrtvih – žrtava Nasera Orića i njegove jedinice na području Podrinja, ali i po drugim ratištima ništa ne znače za Sud i Tužiteljstvo BiH. Oni su unaprijed instruirani da zločinci budu oslobođeni i da se prikažu kao oslobodioci i heroji, a za srpske žrtve u ovoj zemlji niko ne mari”, rekla je Rajilić.

Ona je navela da je poruka da su Srbi legitimne mete, koje može da ubija kako i ko hoće i da za to nikada neće odgovarati.

“Taj sud ne treba nikome, tako radeći, pogotovo ne Srbima i treba na svaki način gledati kako da se taj sud uništi ili da se bar Srbi izuzmu iz ikakvog učešća i saradnje sa tim sudom”, zaključila je Rajilić.

Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati zločin
Tužilaštvo BiH je, tokom dokaznog postupka, izvelo svjedočenja četiri vještaka i 14 svjedoka nastojeći dokazati krivicu Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

Odbrane Orića i Muhića su, s druge strane, iskazima 18 svjedoka i materijalnim dokazima u potpunosti negirale navode optužnice.

Suđenje je počelo krajem januara prošle godine, a Sud BiH je sredinom septembra 2015. potvrdio optužnicu u kojoj je Tužilaštvo navelo da su Orić i Muhić počinili zločine protiv ratnih zarobljenika.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Republike Srbije.

I Srbija i Bosna i Hercegovina su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je našoj zemlji, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Orićeva odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv njega, pozivajući se na argument da je Naseru Oriću za te zločine već suđeno. Tribunal u Haagu je, međutim, odbio taj zahtjev Orićeve odbrane.

Naser Orić je 2008. godine pred haškim sudom pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*