Chevening stipendije za akademsku 2018/19 godinu

Konkurs za britanske Chevening stipendije, globalni program stipendiranja vlade Velike Britanije talentovanih osoba koje su prepoznate kao potencijalni budući lideri u brojnim oblastima rada, otvoren je za akademsku 2018/19. godinu.

Program stipendiranja finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i partnerske organizacije, a dostupan je u oko 160 zemalja širom svijeta.

“Ovaj program vam omogućava da pohađate postdiplomske studije po vašem izboru na bilo kom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vi učite, a mi pokrijemo troškove, uključujući i školarinu i troškove putovanja. Plaćamo čak i troškove života. Sistem visokog obrazovanja u UK jedan od najboljih u svijetu, čak 59 trenutnih predsjednika država ili vlada studirali u UK, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji”, rekao je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson.

Program je odlična prilika i za mlade i ambiciozne građane Bosne i Hercegovine, koji posjedujete diplomu univerziteta, te imaju odlično znanje engleskog jezika, a žele završiti postdiplomske studije u Velikoj Britaniji i odlučni su u namjeri da se nakon toga vrate u Bosnu i Hercegovinu i rade u BiH.

Ambasador Ferguson je podsjetio da je prošle godine UK zaželjelo dobrodošlicu više od 1.900 Chevening stipendista iz 160 zemalja, uključujući i 12 studenata iz BiH, koji su pohađali različite smjerove, pravo, finansije, turizam, međunarodne odnose i informatiku. Nakon magistriranja postajete dio mreže od 46.000 Chevening alumni iz svih dijelova svijeta, a Chevening stipendisti često postaju globalni lideri u širokom spektru polja, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju te akademsku zajednicu.

Chevening stipendije u Bosni i Hercegovini se dodjeljuju od 1996. godine. Nekada su državljani BiH na raspolaganju imali samo tri stipendije godišnje, a sada najmanje devet, tako da je prošle godine iz BiH bilo 12 Chevening stipendista.

Chevening stipendije su za osobe koje su na pola puta u izgradnji karijere. Osim što trebate imati univerzitetsku diplomu ili biti magistar, trebaju vam i najmanje dvije godine radnog iskustva u odabranom polju rada i dobro poznavanje engleskog jezika.

Chevening stipendije se obično dodjeljuju za jednogodišnji master studij iz bilo koje oblasti na nekom od univerziteta u Velikoj Britaniji, a uključuju: mjesečnu stipendiju, putovanje iz zemlje do odredišta, dolazak i višak prtljaga, tezu ili disertaciju i troškove vize i školarine.

Stipendiste direktno biraju Britanske ambasade širom svijeta, ponekad u partnerstvu s drugim organizacijama koje sponzoriraju stipendije.

Ambasador Ferguson je istakao da su dio Chevening alumni u BiH i predsjednik Mladen Ivanić, direktor Prevent BiH Almir Jazvin, sudinica Božidarka Dodik i Zenit Đozić iz Top Liste Nadrealista.

Cilj stipendija je pružanje podrške prioritetima vanjske politike Velike Britanije stvaranjem dugotrajne pozitivne veze s budućim liderima, uticajnim akterima, te donosiocima odluka širom svijeta.

Svršeni Chevening studenti (Chevening Alumni) imaju izvrsnu historiju u radu na liderskim pozicijama u raznim oblastima, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, religiju i akademski sektor.

 

Više informacija o stipendijama možete naći na: www.chevening.org.

Konkurs je otvoren do 7. novembra 2017. godine.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*