Amel Tuka: Ponosan sam što sam napravio dobar rezultat na EP

U zeničkoj Areni čelnici Atletskog saveza Bosne i Hercegovine danas su govorili o nastupu bh. atletičara na Evropskom prvenstvu u Cirihu (Švicarska) sa posebnim akcentom na  historijski uspjeh Amela Tuke, člana AK Zenica, koji je na šampionatu osvojio 6. mjesto te oborio državni i lični rekord.

„U Cirihu smo na prvenstvo otputovali sa malom ekipom. Imali smo dva bacača kugle, bacača koplja te trkača na 800 metara, Amela Tuku.

Nadali smo se da ćemo imati i bacače kugle u finalu, ali ovo što je Amel postigao, sigurno je historijski uspjeh.

Amelu nije bilo lako, imao je jako gust raspored, tri trke u četiri dana, i opet je uspio da obori nacionalni rekord, što se događa možda jednom od sto atletičara“, izjavio je Suad Kaknjo, predsjednik Atletskog saveza BiH.

Atletski savez BiH imao je poteškoća sa finansiranjem odlaska na ovo prvenstvo, te su ga platili u dvije rate.

„Trebali smo mi da imamo u timu još nekoliko ljudi, fizioterapeuta i barem još dva trenera, ali eto. Drugi timovi su vodili i psihologe i drugu podršku. Recimo, reprezentacija Srbije je imala 15 dodatnih članova, a nemaju ništa bolje uslove nego mi. To dovoljno govori o nedovoljnoj afirmisanosti sporta u BiH, što je veliki problem“, dodao je Kaknjo.

Mišo Pedalo, sekretar Atletskog saveza BiH naglasio je kako pravih priprema nije ni bilo.

„Pripreme su se svele najviše na klupske pripreme, tako da pravih priprema nije ni bilo. Amel je pripreme obezbijedio u Italiji preko svog menadžera. Najveći problem u organizaciji priprema je nedostatak novca. Zenica ima solidnu podršku i rezultati se vide. Zahvalni smo svima koji daju podršku našim sportistima. Izostala je podrška onih koju su zaduženi da podržavaju Atletski savez kao državni“, izjavio je Pedalo.

Tuka je rekao da se ove sezone maksimalno posvetio treninzima, iako je imao lakšu povredu zbog koje je pauzirao mjesec dana.

„Zahvaljujući ljekarima, vratio sam se na stazu i počeo trenirati. Sve je išlo po planu, te sam i iz trke u trku bio sve bolji. Nakon mitinga u Madridu kada sam ostvario najbolji rezultat sezone sam nastavio pripreme u Veroni zahvaljujući svom treneru i glavni cilj nam je bilo prvenstvo u Cirihu dok su ostale trke služile za održavanje i poboljšavanje forme.

Zahvaljujem se svom treneru, također, predsjedniku Suadu Kaknji koji mi je omogućio pripreme u Veroni, bio mi moralna podrška, a i finansijski mi je pomogao.

Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli, čitavom timu, kolegama, pogotovo Hamzi Aliću koji je bio tu uz mene i bio mi uzor, ne samo kao sportista već i kao ljudska veličina“, izjavio je Tuka, dodavši:

„Ponosan sam i drago mi je da sam mogao da obradujem sve svoje sugrađane, kako u Kaknju i Zenici, tako i u čitavoj BiH. Ovo mi je dodatni motiv i mislim da moje vrijeme dolazi i da ću tek sada da pravim najbolje rezultate.

Moram nastaviti dalje i ne smijem se opustiti jer atletika to ne trpi. Već sutra putujem u Amsterdam na veliki miting na kojem ću pokušati da napravim rezultat ispod 1:46:00 što smatram da je realno.

Nakon toga se vraćam u Veronu i ostaje mi još miting u Zagrebu na kojem se nadam da ću ostvariti još bolje rezultat sezone, te oboriti državni i lični rekord“.

(AA/SPORTportal

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.