Novi Pazar: Vučić i Erdoan najavljuju nove zajedničke projekte

Predsjednici Srbije i  Turske Aleksandar Vučić  i Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) stigli su nešto poslije 13.00 u Novi Pazar, i odmah se sastali sa gradonačelnicima i predsjednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

“Nastavićemo da pravimo puteve, bolnice, vrtiće i škole i ne postoji ništa važnije od toga”, poručio je Vučić tokom zajedničkog obraćanja u Novom Pazaru.

“Znam da neću biti pozdravljen ni upola kao predsjednik Turske, ali imam dovoljno hrabrosti i čiste savjesti da mogu da vam kažem da sam radio i radim u vašem najboljem interesu i interesu svakog građanina Srbije, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost”, rekao je predsjednik Srbije, naglašavajući da postoji obostrana želja da se ovaj kraj spoji sa Beogradom, Sarajevom i Podgoricom.

Uslijediće potpisivanje protokola između Grada Novog Pazara i Opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju.

“Erdoanova posjeta ima veliki ekonomski značaj”
Uži centar Novog Pazara blokiran je i na snazi su velike mjere sigurnosti. U gradu su istaknute zastave Srbije i Turske, te tradicionalna zastava Sandžaka.

Turska je u Novi Pazar tokom prethodnih nekoliko godina već ulagala – obnovljene su dvije škole, porodilište i zgrada suda, prenosi RTS.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je u izjavu za ovu televiziju da Erdoanova posjeta tom gradu ima veliki značaj, prije svega ekonomski, ali i u smislu infrastrukture koja je vrlo loša u okolnim mjestima.

Erdoan je jučer boravio u Beogradu, gdje su Srbija i Turska potpisale niz bilateralnih ugovora, a jedan od njih je i onaj o učešću Republike Turske u izgradnji moderne saobraćajnice koja će povezivati Beograd i Sarajevo.
Turskog predsjednika na njegovoj turneji po Srbiji prati 185 turskih privrednika.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*