Adekvatan sistem socijalne zaštite za djecu obaveza svih institucija

Socijalna zaštita za djecu je pitanje koje se tiče svih državnih institucija – obrazovnih, socijalnih, poreznih i ostalih koje treba da kreiraju sistem za zaštitu ranjivih kategorija djece i porodica, istaknuto je na regionalnoj konferenciji “Socijalna zaštita za djecu – razmjena dobrih praksi” koja je počela danas u Sarajevu.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Geetanjali Narayan rekla je da je izuzetno važno ulagati u socijalnu zaštitu za djecu, što obično ne zahtijeva velika sredstva i zemlje poput BiH imaju mjesta u budžetu da planiraju te stavke.

– Ono što je ključno je politička volja i odlučnost za uspostavljanje jakog sistema socijalne zaštite za djecu i vrlo mi je drago što konferenciji prisustvuju predstavnici najviših nivoa vlasti u BiH kako bi pokazali koliko su posvećeni poboljšanju tog sistema – dodala je Narayan.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača naglasio je da pravni okvir u toj oblasti treba prilagođavati interesima djece i tako praviti humanije društvo i približavati se evropskim i svjetskim standardima.

– Ključno je ojačati sistem zaštite, djecu pretvoriti u subjekte a ne objekte prava i stvoriti okolnosti da finansije ne budu presudan segment u rješavanju tog pitanja – kazao je Drljača.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić naveo je da je u tom entitetu učinjeno mnogo za zaštitu djece, a da će od naredne godine biti uvedena naknada od 405 KM za porodiljsko odsustvo za nezaposlene mlade majke.

Regionalna konferencija “Socijalna zaštita za djecu – razmjena dobrih praksi” održava se od 16. do 18. oktobra u Sarajevu, a okuplja stručnjake i donosioce odluka iz osam zemalja koji će razgovarati o inovacijama u oblasti socijalne zaštite, te razmijeniti iskustva i unaprijediti međusobnu saradnju.

Konferencija se održava u organizaciji UNICEF-a, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*