Objavljen snimak masovnog egzodusa Rohingya

Pripadnici naroda Rohingya svakodnevno bježe u Bangladeš od nasilja i progona u Mijanmaru, a kolike su razmjere tog egzodusa može se vidjeti na snimku UNHCR-a, na kojem je prikazana kolona izbjeglica koja se proteže na nekoliko kilometara.

Na snimku koji je napravljen dronom vidi se kako “hiljade i hiljade” Rohingya muslimana hoda po uskom dijelu kopna duž, kako izgleda, nabujale rijeke na jugu Bangladeša, navodi AP. Oni bježe u Bangladeš gdje već živi više od pola miliona Rohingya muslimana u prljavim i prenatrpanim kampovima i koji su pobjegli od nasilja.

Svjedoci navode da je novi talas izbjeglica počeo da prelazi granicu tokom vikenda. Fotograf AP-a vidio je višekilometarsku kolonu sa hiljadama izbjeglica na jednom graničnom prelazu.

Lokalni zvaničnik Muhamed Mikarushman je rekao da je čuo da je oko 20.000 ljudi stiglo u Bangladeš od kada su u nedjelju pješke ili čamcem prešli granicu.

Prema navodima UN, oko 537.000 Rohingya muslimana stiglo je u Bangladeš otkako je 25. augusta izbio novi talas nasilja u najzapadnijoj državi Mijanmara, Rakajnu.

(Tanjug/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*